Klinkt mooi, eigen kracht, maar hoe stimuleer je dat als gemeente? Vraagt dit niet alsnog veel tijd van je wijkteammedewerkers? Waardoor ze niet toekomen aan de inwoners die het niet op eigen kracht kunnen? Inzet van digitale innovaties zoals de EigenKrachtWijzer vraagt geen tijd van wijkteammedewerkers. En is ook nog eens zo terugverdiend.

Wat zijn eigen kracht oplossingen?

In steeds meer gemeenten nemen inwoners zelf initiatieven om meer te doen voor elkaar. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een scootmobiel pool, waar je gebruikte scootmobiels kan kopen of huren
  • Gezamenlijk eten of een boodschappen service
  • Vervoer door vrijwilligers in plaats van de buurttaxi.

En hoe vinden inwoners die eigenkracht oplossingen?

Via de website van de gemeente komen inwoners terecht op de EigenKrachtWijzer (EKW). Een digitaal programma dat door vragen te stellen, mensen helpt om bij een oplossing te komen.  Als inwoners gebruik maken van bovenstaande oplossingen, doen ze geen beroep op de betaalde voorzieningen van de gemeente.  Zo biedt de gemeente een extra mogelijkheid om ondersteuning te zoeken. Eentje die zelfs 24 uur per dag bereikbaar is.

En wat scheelt het de gemeente qua kosten?

Onderstaand rekenvoorbeeld voor de gemeente Almere laat zien dat bij 17 ‘Eigenkracht vinders’ de investering in aanschaf van de EKW is terugverdiend.  De kosten van de EKW hangen samen met het aantal inwoners. Voor een gemeente met 40.000 inwoners kost de EKW rond de 10.000 euro. De investering is dan bij 4 “Eigenkrachtvinders” terugverdiend.

Meer informatie?

Reken dit voorbeeld eens door voor je eigen gemeente. Vraag projectleider Eef Botjes om mee te rekenen,