“Een revolutie op het gebied van schuldhulpverlening” zo reageerde Annemarie van Gaal op het nieuws dat een grote groep gemeenten in een aanbesteding voor de Fintech Buddy Payment hebben gekozen. De Fintech ontwikkelde een app die digitale ondersteuning biedt bij geldzaken. Zo kunnen schulden worden voorkomen bij inwoners die in de financiële problemen dreigen te komen. Gemeenten voorzien dat de coronacrisis voor veel extra schuldproblemen kan zorgen bij kwetsbare gezinnen.

In Nederland hebben 1,2 miljoen huishoudens betalingsachterstanden en schulden. Dit aantal loopt volgens oud-minister van Financiën en voorzitter van SchuldenLabNL, Gerrit Zalm, als gevolg van de coronacrisis mogelijk op tot 2,6 miljoen huishoudens in 2021. Vooral ZZP’ers en flexwerkers krijgen harde klappen, waardoor een deel straks niet meer hun vaste lasten kan voldoen. Een groep gemeenten waaronder Rotterdam, Den Haag, Almere, Leiden en Alkmaar hebben daarom de handen ineen geslagen en zijn op zoek gegaan naar een technische innovatiepartner om kwetsbare inwoners te kunnen ondersteunen met hun financiën. Zo kunnen de gemeenten meer mensen helpen en moet worden voorkomen dat inwoners in de schuldsanering terecht komen.

Middels een aanbesteding hebben de gemeenten, uit meerdere inschrijvers, gekozen voor Buddy Payment als innovatiepartner. De Rotterdamse Fintech heeft een vergunning van De Nederlandsche Bank om toegang te verkrijgen tot bankdata van gebruikers. Met het analyseren van de bankgegevens maakt de Buddy-app financiële overzichten en worden de vaste lasten van tevoren apart gezet. Met de keuze voor de Buddy-app kunnen 89 gemeenten de app gaan inzetten via het gemeentelijk samenwerking platform van de Nederlandse Vereniging van Sociale Innovatie (NVSI).

Dat zoveel gemeenten nu op deze digitalisering in gaan zetten is een unicum volgens Jan van der Hulst, manager schuldhulpverlening in Den Haag. ‘’We kampen in alle gemeenten met veel mensen die financieel kwetsbaar zijn en ondersteuning kunnen gebruiken. Op deze manier kunnen we gezamenlijk investeren en de digitale dienstverlening steeds verder uitbreiden.’’

Toeslagen
Een belangrijke belofte van de Buddy-app is het automatisch toetsen van toeslagen en minimaregelingen. Als de app constateert dat het inkomen stijgt, kan dat reden zijn om de toeslagen stop te zetten zodat een boete of terugvordering voorkomen wordt.

Deze functionaliteit ontwikkelen de Rotterdammers in samenwerking met kennispartner Stimulansz. Stimulansz heeft in haar tool ‘BerekenUwRecht’ regelingen van meer dan 100 gemeenten opgenomen. Op basis van de inzichten van Buddy kunnen deze regelingen steeds makkelijk automatisch getoetst worden.
‘Stimulansz is altijd op zoek naar verbinding met nieuwe, innovatieve manieren in de aanpak van sociale vraagstukken. Buddy app is daar een goed voorbeeld van. Jose Hendriksen, directeur Stimulansz’.