Omdat het belangrijk is..

Eenzaamheid bij alleenstaande ouderen

Eenzaamheid bij alleenstaande ouderen

Langer thuis en zelfstandig; de droom van iedere oudere. Maar vaak leidt het ook tot eenzaamheid. En eenzaamheid is de belangrijkste veroorzaker van zorgkosten. Hoge kosten, want ambulante zorg is duur. Reistijden tussen de zorgadressen, versnipperde stukjes zorgtaken, geen tijd voor een praatje of om goed naar de hulpvraag te luisteren. En wie doet de klusjes in huis? Langer alleen thuis is relatief duur. Waarom alleen wonen in een veel te groot huis?

Wat kunnen we doen?

De maatschappelijke vraag is, hoe we eenzaamheid van ouderen kunnen verminderen, zorg efficiƫnt organiseren en huisvesting optimaliseren tegelijk. Het antwoord ligt voor de hand maar de trend is tegengesteld. Zorglocaties in de bebouwde kom lopen leeg en bejaardentehuizen bestaan niet meer. Wat kunnen we doen? Handig gebruik maken van wat er is en creatief zijn met nieuwe woonvormen, zorgorganisatie, lerend werken voor jeugd, nieuwkomers en herintreders?

Meepraten?

Heb je interesse in dit vraagstuk en wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of zou je hier graag zelf aan bijdragen? Laat dan je gegevens achter.